Beste Bert Slagter,

Het werd een 4. Met een 4 voor Wiskunde A ben ik in 1997 geslaagd voor mijn Gymnasium-examen. Ik geef het maar meteen eerlijk toe, want dan zul je ook beter begrijpen waarom ik een beroep op je doe.

Vanaf 2001 ben ik chronisch ziek. Je kunt er meer over lezen in het artikel in Trouw van 4 maart 2020. (Zie artikel Trouw)

Chronisch ziek-zijn is niet fijn. Het beperkt mijn leven. Ik gebruik medicatie, waardoor ik de zon moet mijden en dus draag ik deze dagen blouses met lange mouwen of vertoef ik in de schaduw.

Dat is typerend voor chronisch zieken. Ze verkeren vaak in de schaduw.

We lijken onzichtbaar, omdat aan de buitenkant vaak niet zoveel aan ons te zien is. Ik ben ooit met spoed opgenomen in het ziekenhuis. De huisarts van de huisartsenpost wilde me eigenlijk niet doorsturen, omdat ik er zo gezond uit zag. Hij mat voor de zekerheid toch even mijn temperatuur. Het was 38 graden Celsius. Nou vooruit dan maar. Ik kwam net op tijd in het ziekenhuis. De endoscopie zijn ze gestopt, omdat de specialist bang was om door mijn darm heen te gaan.

We zijn dus niet zo zichtbaar. Toch vermoed ik al langer dat we met velen zijn. De #GeenDorHout ondersteunt mijn vermoeden.

Maar ja, aan vermoedens heb je niet veel. Vermoedens en hypotheses zijn er om onderzocht te worden. Het liefst bekrachtigd door cijfers.

Wat ik nu zo graag zou willen weten: hoeveel mensen in Nederland vallen onder de risicogroepen van COVID-19?

Ik zou het enorm waarderen als je dat zou kunnen uitrekenen. Ik verbaas me er al langer over dat ik dat cijfer nog nooit ergens ben tegengekomen. Ik ben zelf aan het rekenen gegaan.

Via de website van het RIVM (Zie website RIVM) heb ik de rij van risicogroepen opgezocht.

Longziekten zijn een risicoziekte bij COVID-19. In Nederland zijn 1,2 miljoen mensen met een longziekte (Zie website Longfonds).

Hartpatiënten vallen ook onder de risicogroep. In het jaarverslag van 2018 van de Hartstichting staat dat 1,4 miljoen mensen lijden aan hart- en vaatziekten (Zie jaarverslag 2018 Hartstichting pagina 4).

Zo zijn er nog veel meer risicogroepen te benoemen. Waarbij ik, als ik alle getallen optel, tot de conclusie kom dat 50% van de mensen in Nederland valt onder één van de risicogroepen van COVID-19.

Dat vind ik best veel.  Maar ja, ik had een 4 voor Wiskunde A. Dus mijn berekening is vast niet juist. Daarom doe ik een beroep op jou. Zou jij kunnen berekenen hoeveel mensen in Nederland vallen onder de risicogroepen van COVID-19?

Ik ben ontzettend trots op mijn medekwetsbaren. Dat ze opstaan en zich laten zien. Sluit je maar aan in de mankementenkaravaan. Zoals ik dat verwoordde in het hierboven genoemde artikel in Trouw. Wij zijn geen klein groepje in een verdomhoekje. Wij zijn een serieuze groep binnen de Nederlandse samenleving.

Ik hoop van harte dat jij je wiskundig talent wil inzetten om ons kwetsbaren meer zichtbaar te maken.

Wij zijn misschien wel kwetsbaar, maar zeker geen dor hout!

Hartelijke groet,
Susanna Kamminga