Vorig jaar schreef ik een overweging over Pinksteren en Martine Bijl voor één van de verpleeghuizen, waar ik voorga. Een paar gedeeltes uit deze overweging volgen nu:

U moet de groenten van Hak hebben! Jarenlang was dit een bekende slogan, waarmee groenten in een potje werden aangeprezen. We hebben de reclame vast allemaal wel een keer gezien. Een groot veld met een of andere groente en in het midden van dat veld een tafel. En aan die tafel zat Martine Bijl. Met een potje groente in haar hand en de woorden: “U moet de groenten van Hak hebben.”
Op 30 mei 2019 overleed Martine Bijl. De vrouw van de liedjes, het theater, de prachtige musicalteksten en de programma’s Wie van de 3, Het zonnetje in huis en Heel Holland bakt. Deze vrouw is niet meer onder ons.”

Tien dagen voor Pinksteren is Martine Bijl overleden. Tien dagen voor Pinksteren is het altijd Hemelvaartsdag. De dag dat Jezus de aarde verliet.

Martine Bijl heeft ons prachtige liedjes en mooie programma’s nagelaten. Zelfs een boek over haar tijd, haar lijden, in een revalidatiecentrum. Wat fijn dat ze dat boek Rinkeldekink nog heeft kunnen schrijven. Zo’n boek over haar ervaringen met een hersenbloeding en revalideren geeft herkenning en wat kan dat troostend zijn.

Jezus liet ons zijn eigen ervaringen na. Jezus gaf ons zijn geest. Dat betekent dat wij altijd iemand bij ons kunnen hebben, die ons lijden en onze eenzaamheid en ons verdriet begrijpt. Zo’n trooster is de Heilige Geest. In Handelingen spreken de mensen in vreemde talen en verstaat iedereen elkaar. Dat is wat de Heilige Geest uitwerkt in ons. Als wij getroost in ons verdriet en gevuld in onze leegte door de Heilige Geest compleet zijn, dan bloeien wij open en is er verbinding mogelijk met elkaar. Dan gaat de liefde stromen als een fontein. Dan bouwen wij mee aan een stukje hemel op aarde.

Wil je de hele overweging lezen? Dat kan. Deze overweging is samen met mijn andere overwegingen eind 2019 verschenen in het boek Wij zijn Gods lach.

Het zijn eigentijdse overdenkingen, met een persoonlijke betrokkenheid, die het verdienen om nogmaals gehoord te worden. Ze bieden de lezer steun en troost in het dagelijks leven. Er kan kracht uit worden geput. De overwegingen zijn de moeite waard om doorverteld te worden of cadeau te geven als belijdenisgeschenk.

Het boek Wij zijn Gods lach is te bestellen via www.boekscout.nl.

coverfoto Wij zijn Gods lach: meisje maakt handstand op begraafplaats

Titel: Wij zijn Gods lach
Auteur: Susanna Kamminga
Uitgeverij: Boekscout Soest
Aantal pagina's: 138
Uitvoering/Formaat: Paperback A5
Verschijningsdatum: 13 december 2019
ISBN: 978-94-6389-845-4
Vaste prijs: € 18,99