De avondlockdown is verlengd. Het ziet er niet goed uit. Omikron waart rond. Veel heftiger dan Delta.

Ik raak er moe van. Ik zie zorgmedewerkers heel hard werken. Ik hoor vertwijfelde en uitgesloten ongevaccineerden. Ik lees de berichten over failliete ondernemers.

Hier op Ameland zijn de restaurants gesloten. Het ziet er verlaten uit.  Gisteren ben ik met de boot op het eiland aangekomen. Vandaag hoorde ik dat er toen ook een maanvis is aangespoeld.

De Corona-moeheid heeft vat op mij gekregen. De huisbezoeken bij gezinnen van de kinderopvangtoeslagaffaire gaan niet in mijn koude kleren zitten.

Even een week weg om op adem te komen. Ik heb rust nodig. Zoals de accu’s van mijn scooter opgeladen moeten worden, zo moet ik dat ook.

De ellende is gewoon te groot. Waar is dan rust? Waar is dan de hoop en het toekomstperspectief? Waar is de troost.  

Hoe deed ik dat vroeger als kind? Hoe laadde ik dan op? Wie gaf mij toen een kompas? Wat bood mij rust en troost?

Ik herinner me opeens de LP. De enige LP die ik ooit heb gekregen. Op mijn verjaardag of misschien wel met Sinterklaas. Geen idee.

Ziet u het voor u? Op zondag na kerktijd de kleine Susanna, spelend met haar Playmobil in de woonkamer, terwijl deze langspeelplaat werd opgezet.

kleine Susanna met Playmobilboot 'de Susanne'

De liedjes van Elly & Rikkert, die liedjes op de LP ‘Kom en Zie’ brachten troost aan een jong meisje, waarvan de wereld op haar 14e instortte.

Zouden die liedjes dat nu nog kunnen doen? Waar is de LP eigenlijk gebleven? Na enig speurwerk is de LP gevonden tussen de LP’s bij mijn moeder in huis. Alleen de LP en het witte dunne papiertje er omheen zijn er nog. De hoes zelf is bij waterschade verloren gegaan.

De LP afspelen, gaat niet lukken. Ik heb geen LP-speler. Maar gelukkig biedt Spotify uitkomst. De liederen op kant 1 en kant 2 van deze LP vind ik alle 23 terug op dit fenomeen.

Dat gevoel van vroeger komt weer terug bij het beluisteren van de liedjes. Zou hier en nu opnieuw troost in te vinden zijn?

De komende tijd zal ik één voor één de liedjes van de LP ‘Kom en Zie’ beluisteren en becommentariëren. Ik stof de liedjes uit de oude doos af om te bezien welke waarde ze nu nog hebben.

Om te bezien wat de christelijke troost uit mijn jeugd nu nog voor waarde heeft. Heeft het nog dezelfde kracht? Biedt het nog dezelfde troost en tegenwicht in deze tijd? Of moet ik die troost van toen herijken? Volwassener maken misschien.

Een kleine zoektocht. Kom en zie.

Kant 1

LP Kom en Zie kant 1

Kant 2

LP Kom en Zie kant 2

Afsluiting

Diorama over de afsluiting van deze blog

Klik op één van de LP's om de blogs bij de liederen op kant 1 en kant 2 van de LP 'Kom en Zie' te lezen en te beluisteren.

Klik op de onderste diorama om de afsluiting van deze blogreeks te lezen.